Hírek

Antikondenzációs trapézlemezek
2016.11.08

Egyre gyakoribb a beruházók és kivitelezők választásánál az antikondenzációs filccel ellátott trapézlemez. Ez a típus első hallásra jóval drágább a sima festett trapézlemezeknél, de ha jobban utána számolunk kiderül, hogy akik ezt választják nem estek a fejükre.

Köztudott, hogy az acéllemez belső oldalán, a tetőtér vagy belső tér felől, páralecsapódás keletkezik a külső és belső hőmérséklet különbség miatt.

Ez több problémát is okozhat, lássuk melyek ezek:
- a pára visszacsepeg a szigetelésbe, vagy az alatta tárolt terménybe, árura stb.
- a pára folyamatosan áztatja a tartószerkezetet, lécet szelemet, ami idővel elgyengül

Ezt eddig a tetőfólia felhelyezésével oldották meg, ami igen munkaigényes és ha nem megfelelő minőségű terméket helyeztek fel, akkor pár éven belül, ez ki is égett a lemez alól. Esetleg a szél is megtépázta, vagy az eresznél elégett a nap UV sugárzásától.

Mindezen problémákat megoldja a filces trapéz vagy cserepes lemez, hiszen itt a gyártáskor, már a lemez hátoldalára rákasírozzák a páramentesítő fóliát. De nem csak a problémákat oldja meg, hanem egyúttal pénzt és időt spórolunk vele.

- nem kell tetőfóliát vennünk, és azt nem kell felszerelnünk (főleg szélben ez nem kis feladat)

- pl. hullámpala felújításnál a bontással egy időben mehet az új lemez felrakása, nem kell beázás mentesíteni a tetőt

- a munka kb. fele annyi idő alatt elvégezhető, mint a fóliázással

- nem fog szétszakadni, vagy "elégni" a lemez alatt, így hosszú távon megfelelően védi az alatta tárolt terményt, gépet, árut stb.

Mindezen érvek figyelembevételével, beruházáskor érdemes megvizsgálni az antikondenzációs lemezek beépítését. Szinte minden típusnál lehetőség van, eme opció választására. Kérjen ajánlatot erre a termékre is. Elérhetőségek a kapcsolat oldalon.

 

A páramegkötő filc kapilláris tulajdonsággal rendelkezik, ami miatt fontos, hogy a tetőlemez külső felületéről a csapadékvíz ne tudjon az illesztéseknél a filcrétegen keresztül bejutni a belső oldalra. A filces tetőprofilok oldalsó illesztéseinél ez gyárilag biztosított, a felülről rátakaró profilborda alatt a filc nem kerül rá a lemezre. Azonban gyártástechnológiai okok miatt a filc a tetőlemezek teljes hosszán végigfut, ezért a kritikus helyeken (hosszirányú átlapolásnál, átfedésnél 5-10cm, valamint az ereszcsatornába vezető lemezvégen ~5cm hosszban) a kapilláris felszívódás lehetőségét helyszíni megoldással kell megakadályozni! Ez történhet a lemez lokális eltávolításával, elégetéssel, forró levegős olvasztással, vagy vízalapú lakkfestéssel.

http://www.filc.si/downloads/Capillarity_rise_prevention_on_roof.mp4

 

Antikondenzációs trapézlemez

antikondi filc