Trapézlemezes burkolatok

Mi a trapézlemez?


Rövid meghatározásunk szerint a trapézlemez kifejezetten környezetbarát, modern és gazdaságos építőanyag, melynek használatával számos olyan építészeti megoldás elérhetővé vált, ami addig nagyon drágán vagy egyáltalán nem volt lehetséges. 


A trapézlemez nem csak azért környezetbarát mert újrahasznosítható, hanem azért is mert a szállítással kapcsolatos környezetterhelése is sokkal alacsonyabb, mint pl. ugyanannyi m2 felületű tégla vagy cserép szállítása esetében.

Ugye szereti ha simán és pörgősen mennek a dolgok? Akkor a trapézlemez kedvére való építőanyag lesz egy kisebb vagy nagyobb beruházás kivitelezésénél is, hiszen a gyártási méretek előre leadhatók, ezáltal nics veszteség, és a szállítás is pontosan ütemezhető.
Nem szeretne várni a jó időre, vagy télen olcsóbban dolgoztatna? Ez is megoldható, hiszen a trapézlemez esetében nincs kötési idő, és egy munkafázissal színt is ad épületének.
Már nincs az épületre szüksége, és eladná, vagy máshol építené újra? Mi sem egyszerűbb. A trapézlemez csavarkötései ugyanolyan egyszerűen bonthatók, mint az építéskor az összecsavarozás. Az épületet az alapig visszabonthatja, és értékesítheti.
 
A trapézlemez előnyeit lehetne még sorolni, de mindenképpen meg kell jegyezni, hogy ezek mellett az ára is versenyképes a többi építőanyaghoz képest. Építsen gazdaságosan, környezetbarát, újrahasznosítható anyagok beépítésével. Használjon acél trapéz és hullámlemezeket.
 
TIPP: Itt is érvényes az a kereskedelmi törvény, hogy minnél többet veszünk egyszerre, annál kedvezőbb árat tudunk elérni. Ha ajánlatot kér, a mennyiséget és a trapézlemez szükséges legnagyobb hosszméretét is adja meg, mert ezek ismeretében lehet korrekt ajánlatot adni.
 
 
Mire használhatom?
 
Mint lakossági felhasználó számos olyan terület van, ahol nem talál jobb és gazdaságosabb építőanyagot, mint a trapézlemez. A legáltalánosabb felhasználási területek a ház körül az alábbiak, a teljesség igénye nélkül:
 
  • Kerítések: A trapézlemez segítségével tetszőleges magasságú és változatos színű határoló kerítés építhető. Gyorsan és egyszerűen, saját kezűleg is szerelhető. Ha nem akarja a szomszédok előtt élni életét, bátran használja. Nem igényel festést, karbantartást, így kifejezetten magtérülő befektetés, ha a kerítését trapézlemezből építi.
  • Kisépületek, mobil garázsok: Esztétikus tárolók, garázsok építése méretregyártott trapézlemez alapanyagból, akár ideiglenes megoldásra is. Változatos színekkel, tartós kivitelben. Előnye, hogy ha már nincs rá szüksége gyorsan és sérülésmentesen bontható, vagy áthelyezhető.
 
TIPP: Akár meglévő, akár új kerítést készít, ügyeljen arra, hogy a tartóoszlopok lehetőleg ne szakítsák meg a trapézlemez folytonosságát, hiszen így hulladék nélkül tudja sorolni a lemezeket egymás mellé. Fontos előre eldönteni azt is, hogy a trapézlemez színes oldala melyik irányba lesz fordítva.
 
 
Mint gazdasági szereplőnek és vállalkozónak számos felhasználási lehetőséget kínál az acél trapézlemez. A széles profilválaszték lehetővé teszi az elképzelések gyors és gazdaságos megvalósítását. A tapasztalatok szerint egyre több vállalkozás részesíti előnyben az acél építőanyagokat, pl. a trapézlemez felhasználását a hagyományos anyagokkal szemben. A gyors megvalósítással pénzt takarítunk meg, ezzel is segítve az építtető versenyképességét. Nézzünk néhány felhasználási területet, melyeknél a trapézlemez az ideális építőanyag.
 
  • Hideg raktárak: Mezőgazdasági tárolók, gépszinek, nem fűtött raktárak tető vagy falburkoló lemeze a trapézlemez. A profilokat az alátámasztás sűrűsége határozza meg. Vevőink figyelmét mindíg felhívjuk a páraképződésre. A beépítés után a trapézlemez belső felületén páralecsapódás keletkezhet, főleg tavasszal és ősszel akár nyitott épületeknél is. Mindenképpen helyezzünk megfelelő fóliát a lemezek alá, vagy használjunk antikondenzációs bevonattal ellátott lemezt. Ezek növelik a bekerülés költségét, de nem fog a termény, az áru vagy a gép tönkremenni a pára miatt.

    TIPP: Ha antikondenzációs lemezt választ, azt könnyebb és gyorsabb szerelni, így a kivitelezés költségből megtakaríthat, és fóliát sem kell már vennie.  
     
  • Hőszigetelt raktárak: Ha két trapézlemez közé, megfelelő vastagságú szigetelést helyezünk, úgy szigetelt falszerkezetet kapunk. Amennyiben szigetelt csarnokot, műhelyt szeretne építeni a trapézlemezzel ezt is megoldhatja. Fontos, hogy olyan szigetelő anyag legyen, ami az idő múlásával sem esik össze, így megőrizve a fal szigetelő képességét. Beltéren tervezheti olcsóbb, vékonyabb bevonatú trapézlemez beépítését. A fal tartószerkezete lehet horganyzott szelemen, vagy akár falkazetta is. A falkazetta kiváltja a belső trapézlemez burkolatot és a szelemeneket is.
     
  • Hullámpala tetők felújítása: Az azbeszt tartalmú hullámpalák elöregedtek, beáznak és veszélyesek környezetünkre. Amennyiben úgy dönt, hogy lecseréli ezeket, akkor ideális anyag a trapézlemez, mivel vannak olyan erősségű profilok, amelyek a régi szelemenekre azonnal ráhelyezhetők, nem kell az alátámasztást besűríteni. Amennyiben az antikondenzációs trapézlemez mellett dönt, úgy tetőfóliát sem kell használnia, így munkaidőt és pénzt is spórolhat vele.
     
  • Kerítések, kapuk: Telephelyek körbekerítéséhez ideális pl. a fehér trapézlemez, mivel az éjszaka világosabbá teszi a környezetet, így a nemkívánatos mozgások jobban észrevehetők.

    TIPP: Ha az épületeknél ragaszkodik bizonyos színekhez, színkombinációkhoz, fontos lenne még tervezés előtt érdeklődni, hogy melyik gyártónál milyen anyagvastagságban és profilban érhető el a kívánt színű trapézlemez. Sokan meglepődnek kivitelezéskor, hogy az a szín amit szeretnének nem elérhető alapáron, vagy csak felár ellenében vagy nagyobb anyagvastagságban kapható.
 
 
Mire figyeljek vásárláskor?
Mint az építőanyagoknál általában, a trapézlemez esetén is találhatunk különböző minőségű és árú termékeket. Fontosnak tartjuk tájékoztatni az érdeklődőt, hogy mire figyeljen, mit érdemes megkérdeznie beszerzés előtt. Nem mindegy egy árajánlatnál,  hogy mit mivel hasonlítunk össze. Ugyanakkor léteznek olyan kereskedői fogások, amik félrevezethetik a témában nem járatos vevőket.

A trapézlemezek teherbírását nagyban meghatározza az anyagvastagság. Jelentősen csökken az előállítás költsége, pl.  ha  0,5 mm vastagságú síklemez helyett 0,4-0,45 mm vastagságú anyagot használnak. Még nagyobb baj, ha ezt nem közlik a vevővel. Kérjen minősítést, igazolást a gyártótól!
 
TIPP: Az árat nagyban befolyásolja a szállítási költség. A hosszú méreteket érdemes lehet két darabból kérni, mivel így kisebb teherautóval is szállítható a trapézlemez.